Kezdőlap arrow Pályázatok arrow Audiovizuális emlékgyűjtés a makói József Attila Gimnáziumban
Audiovizuális emlékgyűjtés a makói József Attila Gimnáziumban
A PROJEKT ADATAI PDF Nyomtatás E-mail
2010.04.19.

trikolor.jpg

TÁMOP 3.2.9./B-08/2-2010-0026 számú

Audiovizuális emlékgyűjtés a makói József Attila Gimnáziumban

 

A kedvezményezett: József Attila Gimnázium

Támogatási időszak: 2010.04.01.-2011.07.31.

A támogatás összege: 9 997 025Ft

A projekt a Magyar Köztársaság és az Európai Unió Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Közreműködő szervezetek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Prekog Szakmai Szolgáltató Intézet

 

5017.jpgeu_lobogo.pngesza.jpgnfu_eler.jpgemlekpontok_logo.pngprekog.png

 
A PROJECT LEÍRÁSA PDF Nyomtatás E-mail
2010.05.04.

A projekt közvetlen célcsoportja: a pályázatban résztvevő, felkészített pedagógusok, a közvetett célcsoport azokból a diákokból áll, akiket a pedagógusok felkészítenek az audiovizuális emlékgyűjtésre

A beszerzett eszközök: kamera, kamera-lámpa, háttértároló egység és mikrofon

 A projekt ismertetése:

A projekt megvalósítása során a diákok felkutatnak követlen környezetükben élő idős személyeket (50 fő), akikkel életút interjút készítenek, melynek során találkozhatnak a velünk élő történelemmel. Az interjúk elkészítését megelőzi a projektben résztvevő  4 pedagógus történelmi és technikai vonatkozású képzése a TÁMOP 3.2.9/A kiemelt program keretében, majd a tanároktól a diákok sajátítják el az audiovizuális interjúk elkészítésének módszereit és a szükséges történelmi ismereteket. Az interjúk elkészítését követően a filmeknek – a nyilatkozó szándékától függően - háromféle felhasználása is lehetséges: kutatási vagy oktatási célra felhasználható zárt körben vagy szabadon, az interneten bárki számára hozzáférhető.

 
TANÁROK ÉS DIÁKOK FELKÉSZÍTÉSE PDF Nyomtatás E-mail
2010.10.29.

Augusztusban és szeptemberben felkészítő foglalkozásokon vettek részt az audiovizuális emlékgyűjtés projektben részt vevő tanárok.

Az intézménybe visszatérve az önként jelentkező diákoknak foglalkozásokat tartottak, melyen megismerkedtek oral history - elbeszélt történelem módszerével, az interjúkészítéssel, Magyarország XX. századi történelmével. Az informatikai felkészítés során a videofelvételek készítésének technikáját is elsajátították, megtanulták a vágó program használatát is.
 
ELŐKÉSZÜLETEK PDF Nyomtatás E-mail
2010.11.29.

2011. november 11-én sikeresen lezajlott az audiovizuális emlékgyűjtés projekt nyitórendezvénye, megérkeztek a technikai eszközök, és a tanulók aktívan elkezdték gyűjteni a riportalanyokat. A könyvtárban berendeztük az alkalmi stúdiónkat. Minden és mindenki készen áll az interjú készítésre. November 19-én leforgattuk az első filmet és találkoztunk mentorainkkal is.

 
A MEGVALÓSÍTÁS PDF Nyomtatás E-mail
2011.03.29.

Leforgattuk az interjúk felét és 2011. március 22-én elszállítottuk az első filmet a Terror Háza munkatársainak, és várjuk, hogy megfelel-e a munkánk tartalmilag és formailag!

 
INTERJÚKÉSZÍTÉS PDF Nyomtatás E-mail
2011.06.29.

Rögzítettünk 51 interjút, vágtuk, feliratoztuk a filmeket majd a metaadatolást is elvégezve június 29-én leadtuk a főpályázó munkatársainak. Július 1-jén megtartjuk záró rendezvényünket, melyre Tari János dokumentumfilmest hívtuk meg.

 
A BEFEJEZÉS PDF Nyomtatás E-mail
2011.07.30.

Elfogadták az interjúkat! A projekt megvalósítása lezárult!

Melléklet:
Bővebben...
 
ÖSSZEGZÉS PDF Nyomtatás E-mail
2011.07.30.

A projekt 16 hónapos időtartama alatt először a pedagógusok képzése zajlott, mind a történelem mind az interjúkészítés és adatvédelem témakörben. A második fázisban a tanárok képezték azokat a diákokat, akik vállalkoztak a filmkészítésre, továbbá a riportalanyok felkutatása és az eszközök beszerzése zajlott. A projekt harmadik fázisában a riportok forgatása, vágása és metaadatolása következett. A projektet 2011. július 31-én zártuk, de az elkövetkező 5 évben a projekt fenntartási időszakban az elkészült filmeket az oktatásban fogjuk felhasználni. Az interjúalanyok szándéka szerint a beszélgetések kétharmada teljes nyilvánosságot kap a www.emlékpontok.hu oldalon.

A megvalósítás során az esélyegyenlőségi szempontokat (esetünkben a tanárnők, lányok bevonását) és a fenntartható fejlődés szempontjait (esetünkben a gépkocsi- és papírhasználat minimalizálását) is figyelembe vettük.

 

A projekt során 2 nagy rendezvényt (nyitó- és záró), továbbá több mint egy tucat sajtómegjelenést valósítottunk meg..

 

A pedagógusok, a diákok a riportalanyok, az intézmény, a városlakók, a fenntartó képviselői is egyaránt hasznosnak és tanulságosnak, folytatásra érdemesnek tartják a projektet a történelmi emlékezet folytonossága szempontjából.